Zemlja mladih je zemlja sigurne budućnosti! – Sigurna Hrvatska
Podcast Sigurna Hrvatska: Andrej Plenković osobno
29. lipnja 2020.
Što nas stvarno čeka u iduće četiri godine?
29. lipnja 2020.

Zemlja mladih je zemlja sigurne budućnosti!

Osamostaljivanje mladih i njihovo uključivanje za Hrvatsku je jamstvo perspektivne i bolje budućnosti! Zato smo podigli:

  • minimalnu studentsku satnicu s 15 na 25 kuna,
  • neoporeziv godišnji iznos s 50 na 63 tisuće kuna,
  • te izvanrednim smo studentima omogućili rad preko studentskih ugovora

Mladima želimo pružiti prvu priliku i siguran posao. Zato smo ukinuli SOR, a ojačali mjeru pripravništva što je rezultiralo povećanjem broja mladih zaposlenih na neodređeno s 53.000 na 131.000. Prepolovili  smo porez na dohodak. Mladi do 25 godina porez uopće ne plaćaju, mladi do 30 godina plaćaju 50%, a mjera je obuhvatila 250.000 mladih.

Potičemo i poduzetnost mladih: podigli smo potporu za samozapošljavanje mladih s 25 na 100 tisuća kuna, što je već iskoristilo više od 5 tisuća 800 mladih.


Za poboljšanje uvjeta i kvalitete života za mlade do kraja 2020. donijet ćemo nacionalni program za mlade. U idućem mandatu ćemo stopu nezaposlenosti mladih prepolovit na 10%. Svakoj mladoj osobi osigurat ćemo bespovratnih 130.000 kuna za samozapošljavanje. Subvencionirat ćemo dodatnih 20 tisuća mladih obitelji u rješavanju stambenog pitanja.

Pokrenut ćemo projekt STEM Hrvatska s kojim ćemo mladima osigurati vještine i zapošljavanje u novim industrijama te pružiti podršku inovativnim industrijama. Osigurat ćemo još 50.000 stipendija za različite kategorije naših učenika i studenata. Poticat ćemo mjere za zapošljavanje i samozapošljavanje mladih.. Omogućit ćemo jednostavne i jeftine kredite za studente koji žele ući u svijet poduzetništva i prije završetka fakulteta, i osigurat ćemo im svu potrebnu podršku kroz studentske poduzetničke inkubatore. Razvijat ćemo i dalje studentski standard, infrastrukturu i rad te sveučilišne gradove diljem Hrvatske kao rasadnike znanja i talenata.

Mijenjamo stvari na bolje svjesni činjenice da su mladi 100% naše budućnosti. Ispravljamo greške i imamo konkretne mjere koje će mlade ljude zadržali u Hrvatskoj.

Sigurno u život uza sigurnu podršku!