Kreditni rejting raste, kamatne stope padaju – Sigurna Hrvatska
Hrvatski proizvod na hrvatskom stolu
17. lipnja 2020.
Ravnomjerno razvijena zemlja je sigurna zemlja
18. lipnja 2020.

Kreditni rejting raste, kamatne stope padaju

Niz činjenica potvrđuje da je naša Vlada u ovom mandatu odgovorno upravljala javnim financijama. Smanjili smo javni dug za više od 11 postotnih bodova BDP-a, što nas svrstava u sam vrh zemalja Europske unije po brzini smanjivanja javnog duga. Rashode za kamate opće države smanjili smo za 3 milijarde u odnosu na kraj 2015. godine. Povećali smo ugovorenost sredstava iz europskih fondova s 9% na 94% i poboljšali konkurentnost domaće industrije.

Ostvarene rezultate prepoznale su i međunarodne institucije i strane rejting agencije što je omogućilo povratak Hrvatske u investicijski kreditni rejting. Europska središnja banka dala je Hrvatskoj, iako nije u eurozoni, mogućnost izravne valutne razmjene od 15 milijardi kuna za 2 milijarde eura, što je pridonijelo očuvanju financijske stabilnosti i održavanju kreditnog rejtinga na investicijskoj razini.

Bolji međunarodni financijski položaj države doveo je do značajno povoljnijih kamata za  gospodarstvo i građane. Naše gospodarstvo lakše privlači strane ulagače, što je ključno za ubrzanje rasta i podizanje standarda građana. Zahvaljujući zdravom rastu, boljem poslovnom okruženju te povećanju ulaganja, vratili smo investicijski kreditni rejting i smanjili kamatne stope.

Na temelju kretanja fiskalnog salda proračuna opće države očekuje se da će se udio javnog duga u BDP-u u 2020. povećati za 13,5 postotnih bodova u odnosu na 2019. godinu i doseći 86,7% BDP-a, ponajprije zbog povećanja potreba za zaduživanjem uslijed pandemije koronavirusa. Uzimajući to u obzir, naši su prioriteti u narednim godinama ponovna fiskalna konsolidacija te održavanje kreditnog rejtinga na investicijskoj razini. U idućem mandatu ćemo osigurati kreditne linije i alternativne izvore financiranja za likvidnost gospodarstva te poduzimati mjere za očuvanje radnih mjesta. Fiskalno ćemo konsolidirati Hrvatsku, održati kreditni rejting, nastaviti porezno rasterećivati rad i poduzetništvo te očuvati radna mjesta i likvidnost gospodarstva.