Hrvatski proizvod na hrvatskom stolu – Sigurna Hrvatska
Neradna nedjelja jer obitelj je ispred profita
17. lipnja 2020.
Kreditni rejting raste, kamatne stope padaju
17. lipnja 2020.

Hrvatski proizvod na hrvatskom stolu

Bez poljoprivrede hrvatsko selo umire. Zadaća je države hrvatskom seljaku olakšati posao, uvjete života i udruživanja oko zajedničkih interesa te ga osloboditi od suvišne birokracije. Kroz niz mjere donesenih u protekle četiri godine naš je cilj bio povećati poljoprivrednu proizvodnju, zaštititi poljoprivrednike i svim građanima Hrvatske omogućiti da na stolu imaju domaće, hrvatske proizvode. Rezultati tih mjera su itekako vidljivi:

  • imamo 7.000 poljoprivrednih gospodarstava više
  • 2.000 mladih poljoprivrednika više
  • isplatili smo gotovo 20 milijardi kuna potpora
  • povisili potpore za investicije u poljoprivredi i ribarstvu na više od 6 milijardi kuna
  • izradili smo Strategiju razvoja poljoprivrede i ruralnog prostora za razdoblje 2020. – 2030. i Strategiju razvoja akvakulture za razdoblje 2020. – 2030.

Za razvoj i očuvanje ruralnih sredina uveli smo nove mjere kojima smo osigurali dodatna

sredstva za poboljšanje standarda kod uzgoja životinja, kao i unaprjeđenje poljoprivredne proizvodnje. Stvoreno je više od 5.800 novih radnih mjesta, a očuvano još gotovo 35.000 drugih u ruralnim sredinama. Osigurali smo izdašne zajmove i jamstva u prehrambenom, prerađivačkom i šumarskom sektoru, napose u mljekarstvu, te uspostavili internetsku tržnicu za sve proizvođače. Osim što smo s udjelom od 28% u obnovljivim izvorima energije pri samom europskom vrhu, smanjili smo našu energetsku ovisnost izgradnjom LNG terminala na Krku.

I u idućem mandatu planiramo nastaviti s jačanjem ruralnih zajednica i uvođenjem novih mjera kako bi se osigurala samodostatnost hrvatske poljoprivrede. Povećat ćemo poljoprivrednu proizvodnju za 30%, na 22 milijarde kuna, udio mladih poljoprivrednika s 13% na 20%, uz povećanje proizvodnje svinjskog mesa za 40%, odnosno za 20% u govedarstvu. Izgradit ćemo 20 regionalnih centara za voće i povrće te udvostručiti navodnjavane poljoprivredne površine. Čuvat ćemo okoliš, kvalitetno gospodariti otpadom i graditi kružno gospodarstvo.

Pandemija koronavirusa prije nekoliko mjeseci nam je ukazala da ne možemo uvijek računati na opskrbu izvana. Ne znamo kada će niti hoće li svijet opet stati, ali oporavak i transformacija našeg gospodarstva trebaju se temeljiti na samodostatnosti u proizvodnji hrane i energije te na održivom korištenju prirodnih resursa.