HDZ vs. SDP: Što je Vlada zaista napravila u protekle 4 godine? – Sigurna Hrvatska
Nova Vlada odredit će našu budućnost. U nedjelju izaberite Sigurnu Hrvatsku!
2. srpnja 2020.
Snažna podrška europskih lidera programu Sigurna Hrvatska
3. srpnja 2020.

HDZ vs. SDP: Što je Vlada zaista napravila u protekle 4 godine?

S obzirom na stanje koje je dočekalo Hrvatsku demokratsku zajednicu kada je prije četiri godine formirala novu Vladu – puno toga je učinjeno za napredak naše države i boljitak naših ljudi.

Brojke govore za sebe stoga u nastavku donosimo kratku analizu zatečenog stanja i presjek najvažnijih postignuća naše Vlade.

Što smo zatekli

Na kraju 2015. godine, nakon četiri godine SDP-ovog mandata Hrvatska je imala 30.000 manje zaposlenih mladih (15-29) nego na početku mandata, a ukupno je u odnosu na početku mandata izgubljeno 46.000 radnih mjesta, što odgovara stanovništvu jednog Karlovca.

Prosječna neto plaća narasla je za svega 201 kunu, a prosječna neto mirovina za skromnih 91 kunu.

Roditeljska naknada kao ni naknada za roditelje njegovatelje nije rasla ni za kunu, kao ni dohodovni prag za doplatak za djecu.

Porezi su bilo puno veći, kao i broj blokiranih građana čiji je broj povećan za 135.000, a njihov dug je povećan za 30 milijardi kuna.

Javni dug povećan za vrtoglavih 71,4 milijardi kuna (17.500 kuna po stanovniku), što je iznos s kojim smo mogli sagraditi 18 Peljeških mostova ili 10 milijardi više od cijene svih autocesta izgrađenih od 1991.

Prava i primanja branitelja svedena su na minimum.

Kreditni rejting bio je neinvesticijski, a po globalnom indeksu konkurentnosti Hrvatska je bila na 74. mjestu.

BDP po stanovniku povećan je za skromnih 700€.

U odnosu na prosjek Europske unije, naš BDP po stanovniku pao je sa 61% na 60%.

Iskorištenost sredstava iz EU fondova bila je svega 4%. 

Naša postignuća

U posljednje četiri godine, u mandatu naše Vlade ostvareni su značajni pomaci u svim navedenim područjima.

Stvoreno je 109.000 radnih mjesta (što odgovara broju stanovnika jednog Osijeka), imamo 94.000 manje nezaposlenih nego 2016. godine i 18.000 više zaposlenih mladih osoba.

Prosječna neto plaća rasla je za 1.147 kuna (što je šest puta više od povećanja u mandatu SDP-a: 201 kn), minimalna neto plaća povećana je za 754 kune (triput više nego u mandatu SDP-a: 252 kn), a prosječna je neto mirovina narasla za 306 kuna (također triput više nego za vrijeme SDP-a: 91 kn).

Podigli smo roditeljske naknade za 3.000 kuna, a naknade za roditelje njegovatelje za 1.500 kuna, a dohodovni prag za doplatak za djecu za 665 kuna.

Broj siromašnih smo prepolovili i smanjili ga za 230.000, dok je u mandatu SDP-a smanjen za samo 101 tisuću.

Smanjili smo poreze za gotovo 9 milijardi kuna, a mlade do 25 godina potpuno oslobodili plaćanja poreza na dohodak, dok je onima do 30 godina porez prepolovljen.

Udvostručili smo broj poreznih obveznika koji je oslobođen od plaćanja poreza na dohodak i kojih je danas 1,9 milijuna.

Dug blokiranih građana smanjen je za 24 milijarde kuna, a broj blokiranih građana smanjen je za 91.000.

Osigurali smo pola milijarde kuna više za proračuna za branitelje i uložili smo gotovo pola milijarde kuna više u obranu i Hrvatsku vojsku.

Smanjili smo stopu poreza na dobit s 20% na 18% i 12%, te 93% poduzeća danas plaća nižu stopu.

Povećali smo bruto investicije u gospodarstvu u prosjeku za 7 milijardi kuna godišnje i sa 74. mjesta po Globalnom indeksu konkurentnosti skočili na 63. mjesto.

Kreditni rejting Hrvatske sada je investicijski, umjesto daljnjeg povećanja javnog duga, smanjili smo ga s 81% na 71% BDP-a te prvi put u povijesti Hrvatske ostvarili tri proračunska viška zaredom.

BDP je po stanovniku uvećan je za 2100€.

U odnosu na prosjek Europske unije, naš BDP po stanovniku porastao je sa 61% na 65%.

Iskorištenost sredstava iz EU fondova je sada na 95%

Izbor u nedjelju

Polazeći od ostvarenih rezultata i na temelju iskustva, Hrvatska demokratska zajednica spremna je opet preuzeti odgovornost i nastaviti razvijati sigurnu Hrvatsku, u kojoj su sigurna radna mjesta, sigurne plaće, sigurne mirovine, sigurne socijalne naknade, sigurne granice i sigurni gospodarski rast.

Naš je prioritet izgradnja financijski i institucionalno otpornije države, koja je sposobna odgovoriti na iznenadne krize.

Pokazali smo da se znamo nositi s velikim krizama, da smo očuvali hrvatsko gospodarstvo i radna mjesta, i da znamo stvarati pretpostavke za podizanje životnog standarda, za stvaranje radnih mjesta, većih plaća i većih mirovina.

Želimo nastaviti odgovorno i odvažno, zajedno s vama i dalje graditi bolju i sigurnu Hrvatsku!

Zato u nedjelju izađite na izbore i izaberite sigurnu Hrvatsku.

Preuzmi analizu